Президентът подписа отстраняването на главния прокурор

- Advertisement -

Държавният глава Румен Радев освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев, съобщават от президентството.

Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България.

Само преди три дни – на 12 юни пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт.

Това стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима – Вероника Имова, Олга Керелска, Пламен Найденов и Евгени Иванов.

Гласуването се проведе в отсъствието на главния прокурор.

На 29 май и на 5 юни Иван Гешев подаде искания до КС, пряко свързани с процедурата за уволнението му. С първото дело Гешев иска тълкуване може ли да бъде уволнен от ВСС, чийто мандат е изтекъл. С второто дело поиска да бъдат обявени за противоконституционни промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които освен че беше създадена процедура за разследване на главния прокурор, мнозинството във ВСС, нужно за уволнението му, беше свалено от 17 на 13 гласа.

Ако КС беше допуснал исканията до разглеждане по същество, то процедурата по уволнение щеше да бъде спряна до окончателното решение. Това обаче не беше направено и така ВСС и Радев осъществиха цялата процедура по уволнението на Гешев.

Отстраняването на Иван Гешев ще стане факт с публикуването на президентски указ в „Държавен вестник“, чийто следващ брой излиза утре.

Прегледана: 87580

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече