Бойко Борисов се отказва от депутатския си имунитет

- Advertisement -

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си дава имунитета.

Това обяви изненадващо самият той в кулоарите на парламента само час, след като за пореден път заяви, че няма да го направи, защото ще се наложи да го връчи на съучениците на бившия главен прокурор Иван Гешев. От коментара му после стана ясно, че е подразнен от непрестанното настояване на Корнелия Нинова да се откаже от имунитета си, като намекна, че соцлидерката изпълнява нечия поръчка.

„Все пак аз съм Бойко Борисов. Ще си дам имунитета, въпреки толкова очевидната направа от тогавашния главен прокурор срещу мен. Но аз вярвам и на българския съд и на българската прокуратура“, заяви Борисов.

„Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване, за да си прокарват и едните, и другите решения“, заяви Борисов.

„В България, ако някой не ми спомене името, се оказва, че не е значим“, коментира още лидерът на ГЕРБ.

„И тук виждам, че и нашите некоалиционни партньори, и нашата неопозиция, защото напомням как Корнелия Нинова от трибуната на парламента ме призоваваше да ги събера и да направим правителство, множество сигнали от служебното правителство срещу г-жа Нинова стоят на трупчета, явно заради това тя се опитва да се възползва и върши някаква друга чужда задача, затова ще си дам имунитета“, заяви още Борисов.

Нинова неведнъж досега призовава Борисов да си даде имунитета от трибуната на НС, а от ГЕРБ неведнъж я обвиняваха, че действа в полза на Иван Гешев, още докато беше главен прокурор.

В програмата за работа на парламента за тази седмица влезе проект на решение по искането на главния прокурор от 2 юни 2023 г. за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов, внесен от „БСП за България“.

Решението си да си даде имунитета Борисов е обсъдил преди това с парламентарната група на ГЕРБ.

Вече бившият главен прокурор Иван Гешев в последните седмици преди отстраняването му от ВСС внесе в 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на Бойко Борисов по предложение на Софийската градска прокуратура. То беше заради разследването по „Барселонагейт“. От самото начало Борисов повтаря, че имунитета си няма да даде, а парламентът дори направи нарочна комисия за целта, като плана стана известно още по време на записите от заседанието на ПП. В тях идеята за комисия за имунитета, която да тупа топката 6 месеца, беше разказана от Кирил Петков и приписана като предложение на Христо Иванов.

Освен на Борисов, Гешев поиска имунитета и на Кирил Петков, който обаче се отказа доброволно без комисия.

Оттам насетне редица политически лидери, анализатори и журналисти упрекваха ПП-ДБ, че пазят имунитета на Бойко Борисов, за да не се разпадне „сглобката“.

Междувременно на мястото на Гешев и.д. главен прокурор стана Борислав Сарафов, избран от Висшия съдебен съвет. А само преди ден предшественикът му Гешев призова за пореден път да си даде имунитета и дори да напусне парламента, защото тежал на ГЕРБ.

Прегледана: 82715

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече