Сигнал до европрокуратурата: Димитър Бръчков разкости две пречиствателни станции, какво е намислил?

- Advertisement -

Европрокурор №1 Лаура Кьовеши получава сигнал за поредната измамна схема с европейски пари, спретната от сръчния кмет на Петрич Димитър Бръчков. Разследване на Narod.bg установи, че градоначалникът, срещу когото се водят десетки дознания и прокурорски преписки, е главен герой и в ощетяваща ЕС бюджета схема със строежа на пречиствателни станции в селата Габрене и Михнево.

Проектът за пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ) е пуснат през 2013-а по времето на бившия управник Вельо Илиев и е за 2 609 605,71 лв. без ДДС, т.е., 3 131 526.85 лв. с данъка.

Финансирането е с европейски средства по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“ съгласно Договор №01/321/01675/21.12.2013 г.

През 2015 година проектът за двете ПОСВ е спечелен и Община Петрич изгражда пречиствателни станции в Михнево и Габрене, които, обаче, така и не заработили.

В първата част от нашето разследване ще ви разкажем съдбата на чисто новото оборудване за поне 1,5 млн., предназначено за станцията в Михнево, който първа е била разкостена от екипа на кмета с колумбийски навици Димитър Бръчков.

През ноември, веднага при встъпването си в длъжност след местния вот на 25 октомври 2015-а, когато става кмет за сефте, Бръчков пуска документално проекта, за да се вземат сладките европейски пари уж за благото на жителите на община Петрич.

Смята се, че комисионната тук му се е изплъзнала, защото не бил решен проблемът с трасето за ток, за заработят двете ПОСВ.

„Експертите“ на Бръчката обаче докарали преговорите с ЧЕЗ до под кривата круша – оказало се, че ток няма да има, вариантът бил захранването да минава през дизелови генератори, което обаче, майната му на чистия въздух, бил най-натоварващият общинския бюджет вариант.

Затова и пробитият кмет на Петрич предприема нова стратегия – изчаква да изтекат петте години по плана за устойчивост от 2016 до 2021, след което започва дивашко разколачване на техниката.

Схемата била добре замислена – чисто новото оборудване – ел. помпи, ел. двигатели и пречиствателната инсталация, трафопост, дори и осветителните тела, да бъде използвано в планираната пречиствателна станция за Петрич, чиято поръчка бе за 16 милиона лева.

Така за времето от 21.03.2022 г. до 24.03.2022 г. оборудването на станцията в Михнево е разколачено и изнесено…

За самозабравилите се управници няма невъзможни неща – планът бил да се подменят табелите на машините, оборудването да се пише като току-що доставено, а спестените пари се поделят между правилните хора.

За беда на Бръчката и тази пречиствателна станция остава само в сферата на добрите пожелания.

Бръчков прави първа копка на станцията в с. Първомай…

Така се стига до план Б: на 12 юни 2023-а, преди малко повече от месец, Димитър Бръчков ентусиазирано прави първа копка на нов проект за пречиствателна станция в с. Първомай за за 1 892 651,62 лева с ДДС.

Източникът на Narod.bg е категоричен, че техниката за Михнево ще бъде пробутана в тази ПСОВ, но по документи ще е новозакупена….

Работа на българските прокурори към Лаура Кьовеши е да проследят развоя на поредната схема на Димитър Бръчков, Narod.bg обещава да помогне с документи и снимки.

Междувременно цялата техника от невидялата бял ден станция в с. Михнево е прибрана във ВиК-Петрич в очакване да бъде транспортирана към новия обект в Първомай.

Narod.bg обещава втора част на разследването за съдбата на ПСОВ в с. Габрене с документи и снимки.

Прегледана: 80030

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече