Демонстрации срещу насилието над жени в цяла България

- Advertisement -

Десетки хиляди хора излязоха на масови демонстрации срещу насилието над жените в понеделник вечер. Гражданите изразиха негодуванието си от неадекватното законодателство и лошо работещите държавни институции.

Огромен брой хора се събраха в Стара Загора, откъдето е 18-годишното момиче, станала жертва на жестоко насилие от страна на интимния си приятел, в знак на солидарност с нея и семейството ѝ. Насилието срещу нея, както и освобождаването на нападателя ѝ от съда, станаха повод за гражданското недоволство в града, което прерасна в национално.

Близките на момичето помолиха хората да бъдат с тях и занапред, защото вероятно отново ще има подобни протести. „Не знам какви реформи могат да бъдат направени, но всички заедно можем да постигнем повече“, каза бащата пред протестиращите. „Водя тази битка не само заради моето дете, а заради всички други. Не искам да има повече такава несправедливост“, каза майката на пострадалото момиче. Тя сподели, че детето ѝ все още травмирано и работи с психолози, за да преодолее травмата. А като родител е решена да се бори до край за присъда, каквато заслужава извършителя.

Много граждани се събраха и пред Съдебната палата в София, където протестират под лозунга „Нито една повече“ – да не се допуска подобно насилие в бъдеще. „Утре може да съм аз!“, „Не искам държава със средна фашистка повреда“, „Насилниците в затвора! Искаме ефективни присъди!“ бяха сред другите надписи, които бяха издигнати от хората.

Гражданите настояват за оставката на съдията Татяна Гьонева от Окръжния съд в Стара Загора, която постанови, че момичето е с лека телесна повреда и пусна нападателя ѝ на свобода. Гневната реакция на обществеността принуди властите да го задържат отново.

„Надявам се да не се налагат 400 протеста, за да не се стига до още 400 шева“, сподели протестираща жена пред БНР. Тя посочи, че законодателството трябва да се преработи, така че да обхваща случаи, които са „по-сиви“ – тоест, такива като сегашния, който не може да се класифицира като домашно насилие според действащия закон, а всъщност е точно това.

Над 1300 души се събраха на варненския площад „Независимост“, за да кажат „Не“ на домашното насилие, информира БНР. Според участниците в акцията решението на съда е било несправедливо и морално; те очакват промени в Закона за защита от домашното насилие, които да предпазят всички жени от тормоз.

„Съдебната реформа трябва да се случи съвсем скоро време, защото не може да се случват такива неща в държавата. Трябва да има някакви по-сериозни последствия, когато се случват такива неща да се обединяваме и повече и повече да се надигаме за да има промяна“, коментираха протестиращи във Видин.

Подобни събития се провеждат и в десетки други градове в страната – над 40, по информация на bTV. Граждански акции имаше дори в чужбина – в Берлин и Виена, според БНТ.

Организаторите на протеста в София от групата „Феминистки мобилизации“ обявиха следните искания към властите:

Незабавно включване на „интимен партньор“ към кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита по Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН); 

Да се подсигури и обяви отварянето на кризисни центрове за пострадали от насилие във всяка една област в страната в максимално кратки срокове;

Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие към Министерския съвет, обявен във вече приетите промени в ЗЗДН, да бъде сформиран и да започне да работи в рамките на следващите седмици;

Въвеждане на дефиниции за фемицид, насилие, основано на пола и престъпления от омраза, извършени на основата на пола, в Наказателния кодекс. Българското наказателно право и до ден днешен не признава съществуването на системния сексизъм, и че полът може да е дискриминационен мотив, който да обосновава по-тежка наказуемост/по-ефективни мерки за защите и неотклонение на извършителя в досъдебното производство;

Да се създаде правна рамка за адресиране на психологическото, икономическото насилие и всички други форми на насилие срещу жени, които са отвъд физическото посегателство – единственият вид насилие, основано на пола, разпознато от наказателното законодателство на България към момента.

Държавата трябва да даде ясна заявка спрямо защитата на телесната автономност на подрастващите деца и млади хора. Липсата на сексуално образование е сред основните причини насилието да не се разпознава като такова своевременно, както от потърпевшите, така и от хората около тях. Настояваме за въвеждане на задължителни часове по сексуално образование в училищната програма, които да бъдат съобразени с нуждите, възрастта, сексуалната ориентация и джендър идентичността на всички деца, което ще действа като превантивна мярка срещу сексуален тормоз.

Прегледана: 79130

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече