Канада се бори с пушенето: На всяка цигара ще има предупреждение колко са вредни цигарите

- Advertisement -

Скоро в Канада в допълнение към всяка цигара ще има и предупреждение за вредите от тютюнопушенето, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Предупрежденията ще бъда разнородни, например: „Отрова при всяка глътка цигарен дим“ или „Цигарата предизвиква рак“ и ще бъда отпечатани върху всяка цигара. Това ще се случи за първи път в света. Производителите имат срок до юли догодина да започнат да спазват изискванията.

Предупрежденията ще бъдат поставени в основата на цигарата, на нивото на филтъра.

Целта е да се намали потреблението на тютюневи изделия, което причинява годишно смъртта на около 48 000 души в Канада. Правителството казва, че е констатирало, че някои млади хора започват да пушат, след като са получили една цигара, а не един пакет цигари, върху който вече има предупреждения срещу тютюнопушенето.

През 2000 г. Канада стана първата страна, която разпореди поставянето на предупредителни надписи и снимки върху пакетите с цигари. На тях се виждаха например уврежданията върху белия дроб, причинени от тютюнопушенето. От тогава пушенето намаля, но Отава иска сега да ситгне още по-далеч и да намали броя на пушачите в страната на 5 процента от населението, тоест на около 2 милиона души до 2035 г. спрямо настоящите 13 процента.

През декември Нова Зеланция въведе почти пълна и прогресивна забрана на пушенето, вдигайки с всяка година законната възраст за пушене.

Според Световната здравна организация 5,6 милиарда души по света са вече защитени от най-малко една мярка за борба с тютюнопушенето. Но едва четири страни – Бразилия, Турция, Мавриций и Нидерландия – са приели всички препоръчани от СЗО мерки в тази насока.

За 15 години тютюнопушенето в световен план е намаляло от 22,8% през 2007 г. на 17,0% през 2021 г.

Прегледана: 80380

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече