Тримата българи в Лондон арестувани по сигнал на Христо Грозев

- Advertisement -

По сигнал, подаден от разследващия журналист Христо Грозев, са били арестувани тримата българи в Лондон, съобщи бТВ. Те са разследвани за шпионаж в полза на Русия от британските власти.

А от официално съобщение на българската прокуратура стана ясно, че и обвинението заедно с ДАНС работи по случая още от март тази година, но подробности не могат да бъдат изнесени заради класифицирана информация.

Сигналът е подаден от Грозев в началото на 2023 година. Подадената информация обхваща поне 14 години, защото и тримата се подвизават на Острова още от 2009 г.

Смята се, че те са поръчвали на хора в България да наблюдават дейността на разследващия журналист, както и кога напуска страната. С извършителите вече са водени разговори.

Сигналът обхваща поне 14 години, защото и тримата са в Лондон от 2009 г. Смята се, че те са поръчвали на хора в България да наблюдават дейността на Грозев в периодите му на кацане и заминаване от страната. С извършителите вече са водени разговори.

Според събраните данни, публикувани в Би Би Си, и тримата работят за руските секретни части.

Единият от задържаните е работил известно време като съветник в българското Министерство на енергетиката, а от БЕХ са потвърдили пред медията, че става въпрос за няколко месеца между 2008-2009 година.

От прокуратурата казаха, че има данни за извършвана експертна дейност от страна на Орлин Русев в Министерството на енергетиката до 2009 г., когато той е заминал за Лондон.

По-рано днес стана ясно, че българското посолство не е било уведомено за задържането на българите, но пък Софийска градска прокуратура е работила по случая още от пролетта.

СГП ръководи разследване за престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение тази вечер.

Досъдебното производство е образувано още през март 2023 година.

За установяване на престъпната дейност се извършват съвместни действия с Държавна агенция „Национална сигурност“, поясняват от прокуратурата.

Предвид характера на досъдебното производство и това, че съдържа класифицирана информация, на този етап не може да се предоставят повече подробности, заявяват още от СГП.

Прегледана: 77095

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече