Вижте кой още е пътувал в самолета на Пригожин

- Advertisement -

Руският сайт „Фонтанка“ разпространи кратки информации за спътниците на Евгений Пригожин и Дмитрий Уткин, които са били на борда на частния самолет „Ембраер“, който вчера се разби в руската Тверска област. Машината, собственост на компания на Пригожин, се разби край село Куженкино. То се намира на 16 км от град Бологое и на 170 км от Твер. Местността в посочения район е предимно гориста.

Общо 10 души са пътували от Москва към Санкт Петербург с машината. От тях седем са били пътниците и 3-членен екипаж. Вчера федералната агенция „Росавиация“ съобщи официално самоличностите им.

Дмитрий Уткин – роден на 11 юни 1970 г. в Свердловска област. Като дете живее с майка си в Украйна и ходи на училище в село Смолино, Кировоградска област. След училище постъпва във военно учебно заведение в Ленинград. Той е завършил Висшето общовойсково командно училище „С.М.Киров“ – само в това ленинградско учебно заведение се обучават офицери от специалните сили на ГРУ. До 2013 г. Уткин е командир на отряд във втора бригада специални сили на военното разузнаване, дислоциран в Псковска област. Подразделението участва в две чеченски войни. Съосновател и командир на „Вагнер“.

Сергей Пропустин – 44-годишният боец на частната военна компания „Вагнер“ е разузнавач-гранатометчик. От 2015 г. позивната му е „Кедър“. Според съдебните регистри до 2021 година Пропустин е регистриран като жител на село Сиверски, разположено в Гатчински район на Ленинградска област.

Евгений Макарян – 38-годишен жител на град Магнитогорск в Челябинска област. Няма много данни за него, тъй като няма профили в социалните мрежи. Преди повече от 10 години неговият баща е съден за убийство, но Върховният съд е върнал делото за ново разглеждане, а бащата е освободен. Според някои данни Евгений Макарян е боец на „Вагнер“ от 2016 г. Воювал е в Сирия.

Александр Тотмин – 31-годишен, родом от Алтайския край. През последните години е живял в Санкт Петербург. По информация на сайта „Миротворец“ Тотмин е представлявал интересите на „Вагнер“ в Судан. Осъждан е за кражби, а по време на пандемията не е спазвал правилата за самоизолация и е бил глобен.

Валерий Чекалов е родом от Владивосток, но поне от 2008 година е жител на Санкт Петербург. 47-годишният Чекалов, чиято позивна е била „Роувър“, е човекът, който единствен е знаел къде и в кой момент се намира Пригожин, тъй като е отговарял за транспортната логистика. Чекалов е бил тясно свързан с компаниите на ръководителя на „Вагнер“. През 2017 г. той е генерален директор на компанията „Евро Полис“, дейността на която е свързана със Сирия. Споменаван е в санкционните списъци на Съединените щати като приближен на Пригожин.

По отношение на последния пътник – Николай Матусеев – нито „Фонтанка“, нито друга руска медия е публикувала каквото и да е информация.

За екипажа на самолета – командира Алексей Левшин, втория пилот Рустам Каримов и стюардесата Кристина Разпопова, няма много информация, пише „Фонтанка“. В телеграм-канала Mash пък пишат, че Левшин често е управлявал самолетите, с които е пътувал Пригожин през последните месеци.

През 2018 г. летец с имената Алексей Левшин е споменат във „Вести Новосибирск“ като щурман на екипажа на изтребител Су-34.

Вчера сутринта пък 39-годишната стюардеса Кристина Разпопова е публикувала в социалните мрежи снимки на закуската си и своя куфар. Според постовете й от последната година жената е работила предимно на бизнес полети.

Прегледана: 69360

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече