„Зелено движение“ се закрива

- Advertisement -

„Зелено движение“ се закрива и разделя на две партии, реши Националният съвет преди ден, стана ясно от пост на Тома Белев във Фейсбук. Официалното разцепване ще стане на партийния форум през октомври, съвсем в навечерието на местните избори. Дотам доведе разделението на два лагера във формацията, което избухна особено след влизането й във властта.

„Зелено движение“ е коалиционен партньор в ПП-ДБ и има трима депутати, един от които е съпредседателят на формацията Владислав Панев, който е и в ръководството на управляващата коалиция.

Против разцеплението се обяви бившият екоминистър Борислав Сандов, член на Изпълнителната комисия в „Зелено движение“, а ден по-късно го подкрепи и природозащитникът Тома Белев, член на Националния съвет. Двамата се обявиха за съхраняването на партията и против нейното закриване и разделяне на две нови формации.

Преди да бъде взето решението за разцепването на партията, бе огласен доклад на анкетна комисия, констатирал, че „Зелено движение“ е била „превзета“ от фиктивни членове, като с помощта на невалидни пълномощни малка група партийци е повлияла върху вътрешните избори в партията. В документа са описани лоши практики в различни местни организации.

Пръв Сандов предупреди, че се правят опити да се разцепи партията чрез машинации и заключи, че „ще е жалко, ако ние сме причина за турбуленции в управленската коалиция“. В интервю пред БНР Сандов каза още, че описаните процеси са започнали да се проявяват през последните 1-2 години, „когато се появи властта и парите в „Зелено движение“. Като един от замесените лица Сандов посочи Никола Йорданов, нарече го основен инициатор на контролирания вот и уточни, че е искал да става служител на МОСВ, но той, когато е бил министър, му отказал.

По думите му в 7 от местните организации са извършвани системни нарушения, но „може би мащабът е малко по-голям“. 

Коментарът на лидера Владислав Панев по повод изтеклия в медиите доклад бе: „Имаме проблеми на растежа, вече закрихме няколко местни организации“.

Сандов пък напомни, че всичко това става при ръководство, което е с изтекъл мандат и би следвало да се оттегли.

За машинациите в партията и нередностите, открити в доклада на специалната анкетна комисия, потвърди и Тома Белев.

„През декември 2022 г на националното ни събрание разкрих опит за непозволено въздействие върху изборите на представителните ни органи. По решение на събранието изборите бяха касирани и се създаде анкетна комисия, която да установи фактите и механизмите на влияние. След осеммесечна работа комисията представи на членовете на Зелено движение доклад с установеното от нея. Докладът разкрива участие, съзнателно или несъзнателно, на членове на изпълнителния и национален съвет и на няколко организации в опит за овладяване на органите на партията и препоръчва заличаване на местни организации, изключване или наказание на членове и промени в устава и вътрешните ни правила.

Докладът разтресе партията и доведе до оставки на част от замесените членове, но не и на всички посочени в доклада. Бяха закрити 6 местни организации, но не и всички участващи в търговията с гласове“, посочва и Белев.

„За мое съжаление, в петък на национален съвет се реши в дневния ред на новото ни национално събрание в началото на октомври да се включи точка за закриване на Зелено движение, чрез разделяне на две нови партии. Предложението беше прието с малко мнозинство, включващо и лица посочени за участници в опита за овладяване на органите на партията“, допълва членът на Националния съвет, като не назовава имена и не споменава нито веднъж съпредседателите на формацията Владислав Панев и Добромира Костова.

Белев уточнява, че той самият е гласувал против и ще направи всичко по силите си, за да бъде съхранено „Зелено движение“.

„Защото считам, че България има нужда от зелена политическа сила, която да защитава правото на гражданите на здравословна околна среда и съхранена природа. За мен закриването и разделянето на Зелено движение по средата на предизборна кампания е политическо безумие и се надявам НС да преразгледа своето решение“, категоричен е екологът.

„Отчитам, че самото решение на националното събрание от декември 2022 и докладът на анкетната комисия е доказателство за демократични традиции в Зелено движение. Опитите да бъде овладяна или заличена партията , вкл. използвайки финансов ресурс, е доказателство, че тя има място в политиката на България и върши действия, заплашващи корупционното и антиекологично статукво.

Спокоен съм, че нито един от нейните представители, които съм Ви препоръчвал да подкрепите на избори, не е замесен в непочтени действия“, завършва позицията на Тома Белев.

Прегледана: 65705

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече