Адвокат: Оставиха Васил Божков в ареста за отмъщение

- Advertisement -

„Васил Божков предприе действие за връщането си в страната, когато прецени, че нещата в България се променят в положителен смисъл. Още повече, когато прекратиха едно от наказателните дела срещу него – за престъпление срещу държавата.“

Това коментира пред NOVA Георги Гатев – единият от защитниците на бизнесмена, завърнал се преди дни от Дубай. Адвокатът е убеден, че, ако Божков беше през цялото време в България, „щеше да е навън без нито една мярка, както са неговите съучастници“.

Според него оставането на клиента му в ареста е мярка, която „се взима като отмъщение, затова, че не бе в България“.

„Васил Божков добре осъзнаваше, че когато дойде в България евентуално ще му бъде наложена мярка за неотклонение или задържане“.

Попитан дали дали клиентът му ще свидетелства срещу бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова, Георги Гатев посочи, че не е обсъждал това с него. Но добави, че отдавна е искал да свидетелства, което по думите му не означавало, че ще отпаднат обвиненията му.

„Не е основната причина да свидетелства. Той имаше други намерения, много отдавна иска да се върне в България. Не е ставало въобще въпрос и не сме коментирали въобще тази тема с него, защото още при пристигането му му връчиха призовка, че ще бъде разпитан като свидетел на определени дати. Така че не сме разговаряли и той няма по това дело дори определено процесуално качество“, допълни Гатев.

Адвокатът повтори, че няма връзка между завръщането на Васил Божков в България и убийството на Алексей Петров. Защитникът на Божков отново изтъкна, че клиентът му не е бил застрашен, а прибирането му в страната е съвпадение.

„Поради известни причини, имаше пречка да напусне страната. Той е подал молбата преди няколко месеца, получи разрешение няколко дни преди убийството и взе първия възможен полет“, посочи той и напомни, че прокуратурата няколко пъти е искала връщането на Божков от Дубай, но властите там действали по друг начин. „Явно прокуратурата не си върши работата, защото от три отделни държави отказват да уважат нейни искания за екстрадиция“, допълни адвокатът.

Гатев коментира и изнесените от прокуратурата данни за комуникация и контакти с руски бизнесмени, санкционирани от ЕС, сред които и лидерът на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин.

„Тази информация няма нищо общо към делото за хазарта, в него няма факти и обстоятелства, които навеждат за връзки с чуждестранни лица. Тези твърдения все още не са доказателства. За да бъдат такива, трябва да има обвинения за настоящ или бъдещ наказателен процес, да са събрани факти. Възможно е да има такава информация, но зависи каква е целта ѝ, какво съдържа, каква е същността на евентуални разговори“, обясни Гатев. И повтори, че той не знае за такива отношения, тъй като не са били предмет на разглеждане по делата, по които Божков е обвиняем.

„Никога не го е касаело и не е ставало въпрос по нито едно от тези дела. Това е нова информация, която не е съотносима, никога не сме коментирали и не мога да взема отношение по тези въпроси. След като прокуратурата твърди, че има такива връзки, говори се за съмнителни сделки, евентуално за извършени престъпления, той би следвало по някакъв начин да бъде подведен под отговорност. Защо досега не е повдигнато обвинение по тях, след като Божков е обвиняем от 2020 г. Това не е направено, защото в тази информация няма никакви данни за престъпление от негова страна“.

Гатев е убеден, че информацията за връзки с Пригожин цели да бъде изложена целенасочено в съдебното заседание, „да бъде чута от медиите и да се лансира в обществото и да бъде компрометираща по отношение на Божков“.

Относно повдигнатото обвинение за опит за изнасилване на бившата шефка на Комисията по хазарта Мария Филипова адвокат Георги Гатев бе категоричен: „Разбира се, че не признава вина“.

Прегледана: 67900

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече