Димитър Киров за случая с Дебора: Разследването е закъсняло, но фактите са си факти

- Advertisement -

„Не е обрат по делото това, че защитата на обвиняемия прави всичко възможно да извлече каквато и да е аргументация на базата на това, което имат“, коментира адвокат Димитър Киров, който представлява Дебора Михайлова, изнесените вчера данни от защитниците на 26-годишния Георги Георгиев.

Според адвокатите Валентин Димитров и Петко Кънев данните от ДНК и трасологичната експертиза показват, че Георгиев не е причинил порезните рани на 18-годишната ученичка. По-конкретно според тях няма какъвто и да било биологичен материал по дрехите, с които се твърди, че Георги е бил в нощта на нападението, а намерената на местопрестъплението стъпка от обувка не била на Георгиев.

„Дали има или няма ДНК, дали отпечатъкът е на Георгиев, или не, са детайли, които трябва да бъдат разглеждани и обсъждани в общия контекст на събраните доказателства“, коментира пред NOVA адвокатът на пострадалата Димитър Киров.

„Категорично считам, че това, че следата е от друга обувка или пък не е намерено ДНК не води до оневиняването му. Това означава просто, че в рамките на 48-те часа след деянието просто не е извършено както трябва разследването. Тоест пропуснато е да бъдат събрани множество доказателства, които категорично да сочат, че той е виновен. Тоест не са събрани навреме и както трябва, което дава възможност на обвиняемия да прикрие следите си, а оттам и на защитата му да се опитва на базата на тези детайли да го оневини“, уточни Киров.

„Фактите обаче са си факти, въпреки пропуснатите възможности в началото на разследването. Събрани са достатъчно доказателства, които сочат вината му. Факт е и че в последно време разследващите органи си вършат работата“, каза още адвокатът на Дебора Михайлова. По думите му обаче с пропуснатото в началото „се руши един от основните стълбове на демокрацията, а именно съдебната власт“.

Вчера неофициално стана ясно, че има данни от камери на АПИ, заснели автомобила, с който се предполага, че Георгиев е отишъл до дома на момичето, и справки от клетки на мобилен оператор, които са локализирали телефона му в района.

Попитан дали тези данни плюс свидетелските показания говорят категорично за вина на задържания, адвокат Киров обясни: „Всичко, разгледано в своята съвкупност, сочи, че той е извършителят – и клетките, и свидетелите и прочие. Съберете отделните елементи, отделните факти, ще видите как се оформя една цялостна картина, в която ясно се вижда кой е извършителят на деянието. Това, че е имал възможност да смени дрехи и да унищожи просто показва, че не е извършено навреме всичко, което е могло да бъде извършено по разследването. Въпреки това е свършено достатъчно, а от него еднозначно е ясно, че извършителят е той“.

Попитан дали заради общественото недоволство се търси непременно виновник, каквато е и тезата на защитата на Георгиев, Димитър Киров повтори категорично: „Събраните до момента доказателства еднозначно сочат, че той е извършителят. За мен няма съмнение по въпроса“.

Той призова общественият натиск за това институциите да си вършат работата не бива да спира, защото иначе бихме се превърнали в провалена държава. И „случаи като този в село Прилеп от вчера, когато тълпата се саморазправя, защото няма вяра в съдебната система, ще е само началото“, добави адвокатът на Дебора Михайлова.

От прокуратурата също бяха категорични, че има достатъчно доказателства за предявяването на обвинения спрямо Георги Георгиев.

„Считаме, че сме събрали категорични доказателства, че обвиняемото лице е извършило престъпленията, за които са му предявени три обвинения за тежки умишлени престъпления. Удовлетворени сме от решението на съда, с което искането за изменение на мярката за неотклонение беше оставено без уважение. Повече информация не мислим да съобщаваме“, бе лаконичният коментар на наблюдаващия прокурор по делото Десислава Калайджиева пред журналисти вчера.

Прегледана: 66575

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече