Тодор Тагарев: Русия ни провокира в Черно море, обсъждаме отговор

- Advertisement -

Русия вече два месеца блокира голяма част от нашата изключителна икономическа зона в Черно море, в момента са обявили, че до края на месеца ще продължат да провеждат учения в нашата икономическа зона, което ние разглеждаме като провокационни действия спрямо България, спрямо нашата сигурност и икономически интереси.

Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти преди изслушването му в парламентарната комисия по отбрана по въпроси, свързани с националната сигурност на Република България, позициите на България по новите регионални планове за защита на територията на НАТО с определени сили с висока степен на готовност, както и сигурността в Черноморския регион.

Тагарев добави, че се обсъжда широк спектър от възможни действия в отговор на тази провокация от Русия, самостоятелно и с нашите съюзници. Той даде за пример обявеното от премиера Николай Денков намерение да се ускори придобиването на брегови ракетни противокорабни комплекси.

Във връзка с настаняването на многонационална бойна група на НАТО в България министър Тагарев каза, че на среща на върха на НАТО от миналата година е било взето решение по източния фланг на алианса да бъдат разположени бойни групи. Като обясни, че тези групи, когато са напълно разгърнати са с численост около 5000 военнослужещи. По думите на министъра в момента се дискутира да има една част от тази численост у нас – по-малко от 50% и „при необходимост бързо да нарасне числеността, за да може да изпълни функциите си, които са по възпиране и отбрана от потенциален агресор“.

Тагарев добави, че числеността на групата може да нарасне до около 1500 души в мирно време. Министърът посочи, че все още няма крайно решение къде да бъде разположена бойната група.

Идеята за сливане на цивилното и военното разузнаване Тагарев определи като „интересна“, като уточни, че трябва да се направи анализ каква би била ефективността и разходите при един или друг вариант.

Министър Тодор Тагарев каза още, че е приел оставката на неговия съветник Мустафа Емин. Според министъра политическите интерпретации са надделели над здравия разум и Емин е решил да напусне, за да не се създават предпоставки за затруднения в работата на Министерство на отбраната и кабинета.

Прегледана: 60535

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече