Протестиращите земеделци се разцепиха

- Advertisement -

Земеделците, протестиращи срещу отмяната на забраната за внос на украинско зърно у нас, внезапно се разцепиха.

Животновъдите и зеленчукопроизводителите са възмутени, че се защитават само производителите на слънчоглед. Те се оплакаха, че нямат информация за преговорите с премиера Николай Денков, които вчера се проведоха в МС. „Разбрахме се, че в 4:30 часа ще се съберем тук и ще отидем на жълтите павета. Така стана, че са се разбрали двама-трима между тях да си отидат в хотелите, да се наспят и да дойдат в 10 часа, да ни излъжат пак нещо. Никой тук не знае какво се случва. Трябва да сме единни, а не да се делим на някакви групи. Гърчихме се цяла нощ в тракторите”, каза представител на зеленчукопроизводители пред Нова тв.

Нямаше кой по една вода, по едно кафе да ни донесе, оплакаха се земеделците, които прекараха нощта на полето край Долни Богров.

Оранжерийните производители пък директтно се обявиха против протестите на земеделския сектор. Те изпратиха остра декларация, в която дори предлагат купените с евросредства трактори, които блокират пътища, да бъдат конфискувани в полза на държавата.

„Управителният съвет на Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) подкрепя правителството относно решението да отпадне забраната за внос на украински селскостопански стоки и не подкрепя стачните действия на сдруженията, които участват в тях до този момент“, се посочва в тяхно отворено писмо. „Не виждаме причина животновъдите да нямат интерес от премахването на тази забрана. Реално в България има и други отрасли като индустриалната преработка на растителни масла, както и предприятията, които преработват фуражи, също и мелниците, защото все пак с отварянето на тази забрана ще се доведе до падането на цената както за населението, така и за потребителите на фуражи, но най-вече: за животновъдите. Затова не виждаме защо животновъдите участват в стачните действия, защото с тези действия правителството прави така, че ако цените са високи, да могат да паднат до конкурентните“, допълват оттам.

„С цел да бъде избегнато затварянето на пътища, моля правителството да не се подава на провокации и ако трябва да бъде изменен Законът за движението по пътищата само и единствено във връзка със стачни действия, за да не може МПС-та, придобити с европейски средства и средства от националния бюджет да бъдат използвани за блокиране на пътищата. Предлагаме същите да бъдат отнемани в полза на държавата“, пише още в писмото. В заключение оранжерийните производители призоваха доходите на организаторите на стачките да бъдат проверени. „Да се разгледат дружествата, които са получили субсидии. Не виждаме заплаха за стоките, които идват от Украйна, тъй като е ясно, че там все още субсидии няма и няма как те да се продават по-евтино от нашата цена на зърното и слънчогледа. Подкрепяме преработвателите изцяло“, гласи още писмото.

По-рано днес стана ясно, че тежката земеделска техника засега няма да влиза в София, но е в изчаквателна позиция до подписването на меморандум с кабинета, който да отразява договореното вчера в МС. Ако такъв не бъде подписан днес, протестите ще продължат, съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов пред БНР.

По думите му браншовите организации вече са обсъдили предложенията, които след тричасови преговори вчера получиха от правителството. В резултат на това е взето решение, че тракторите остават в изчаквателна позиция в Долни Богров. Ако инициативният комитет на земеделския протест подпише споразумение с правителството, че всички искания на фермерите са удовлетворени, протестът ще бъде прекратен. Земеделците се събират в 10 ч. в Долни Богров, за да изчакат подписването на меморандума.

След два дни на пътни блокади и демонстрации в страната, премиерът Николай Денков и земеделския министър вчера преговаряха няколко часа с протестиращите. Впоследствие Денков обяви, че вносът на слънчоглед от Украйна ще бъде спрян до договаряне с Киев на конкретни квоти за импорт, които да не застрашават местния пазар. За условията за внос на останалите украински зърнени продукти, властта ще преговаря и с Брюксел, като се обсъждат и допълнителни средства за подпомагане на сектора.

От инициативния комитет на протестиращите разпространиха и съобщение до медиите, според което земеделците очакват меморандума с властта да съдържа именно договореното в Министерския съвет вчера. Ако документът не бъде подписан днес, то от комитета възнамеряват да продължат с ефективните протестни действия в центъра на столицата.

Очаква се днес правителството да отпусне 63 млн. лв. помощи за земеделските стопани поради загубите в резултат на войната в Украйна и разрешения от страната ни внос на украинско зърно. Преди седмици кабинетът отпусна 150 млн. лв., а днес ще се вземе решението и за остатъка от определените средства. „Отпадна забраната за внос, което позволява да се гарантират съответните средства в бюджета и земеделците да бъдат подпомогнати (с тези средства). Подходът с целеви помощи за земеделието, без да се ограничава нормалния внос и пазарната логика, е най-подходящият и мисля, че ще удовлетвори както исканията на земеделците, така и ще позволи да ядем продукти на по-ниски цени“, коментира вчера финансовият министър Асен Василев.

„За слънчогледа ще има забрана, докато няма изяснен механизъм как точно ще се контролира вносът”, увери председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Същото условие важало и за рапицата и царевицата, но там регулирането било от Брюксел.

Велин Георгиев от Националната асоциация на оранжерийните производители обясни в студиото на „Здравей, България”, че земеделският министър не иска дори да отговаря на бранша. По думите му секторът имал много проблеми, за които са писали много пъти писма от МЗХ.

Прегледана: 62700

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече