Бившият ректор на Медицинския университет осъди прокуратурата за 25 хил. лв.

- Advertisement -

Бившият ректор на Медицинския университет в София академик Ваньо Митев осъди държавата в лицето на прокуратурата да му плати 25 000 лева обезщетение за неимуществени вреди. Това е решил състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Валерия Банкова, съобщи правният сайт „Лекс“.

Акад. Митев заведе миналата година дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), след като в края на 2018 г. беше окончателно оправдан по обвиненията за неизгодна сделка, престъпление по служба и безстопанственост, защото допуснал главният секретар на университета Алексей Алексиев да разреши в МУ да бъдат записани 146 чуждестранни студенти, без да са държали изпити по биология и химия. Според държавното обвинение така са настъпили вреди за над 1,1 млн. лева. Обвиненията за неизгодни сделки бяха за купуване на автомобил и договори за правна помощ.

Ваньо Митев е поискал съдът да осъди прокуратурата да му плати 100 000 лева обезщетение за неимуществени вреди от незаконните обвинения, както и над 400 000 лева пропуснати ползи за времето от 2016 г. до 2020 г. В този период е бил мандатът на Митев като зам.-ректор на МУ, но той се оттеглил от поста след повдигнатите му обвинение и сега е поискал държавното обвинение да го компенсира със сумите, които е щял да получи от университета за това време.

Бившият ректор беше привлечен като обвиняем през 2016 г., а делото приключи през 2018 г. Митев беше напълно оправдан. В края на същата година Софийски апелативен съд потвърди присъдата.

В заведеното от Митев дело показания са дали негови близки и колеги, които свидетелствали, че той бил много притеснен от обвиненията и от публичността на процеса, тъй като е бил дискредитиран, а освен това и здравето му се влошило.

„Житейски оправдано е да се очаква ищецът да е имал висока лична самооценка, чест и достойнство, които са били в особено висока степен засегнати от незаконното обвинение“, пише съдът и добавя, че делото е било и широко разгласено в медиите, което е довело и до по-високо уронване на престижа на Митев. В решението е отбелязано и влошеното здравословно състояние на бившия ректор на МУ, за което съдия Банкова приема за доказано, че е повлияло и воденото дело. Съдът приема, че справедливото обезщетение е 25 000 лева и отхвърля иска на Митев над тази сума. Прокуратурата трябва да плати и близо 2500 лева обезщетение за пропуснати ползи от лихвата от внесената от него парична гаранция от 15 000 лева. Съдът отхвърля иска на акад. Митев за над 413 000 лева от неполучени заплати, след като заради обвиненията се е оттеглил от поста си в МУ. Аргументите на съдия Банкова са, че пропусната възможност за увеличаване на имуществото щеше да е налице, ако Митев не е могъл да изпълнява длъжността си, защото е задържан, под домашен арест или отстранен.

Прегледана: 65700

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече