Асен Василев: Още сме в началото на битката с корупцията

- Advertisement -

„Още сме в началото на битката с корупцията, трябват още реформи, които да се превърнат в практика, а това е най-трудното“, каза министърът на финансите Асен Василев при откриването на конференцията „Засилване на прозрачността и управлението чрез колективни действия в България“. Събитието се организира Базелския институт за управление и се провежда в хотел „Интерконтинентал“.

По думите на Василев, когато се справим с корупцията, България ще стане водеща държава в ЕС.

На нашето поколение се е паднала тази битка и ви гарантирам, че ще я водим докрай. Борбата с корупцията е основен двигател, който България трябва да използва, за да станем нормална европейска държава и да станем по-богати и по-добри, каза още министърът, цитиран от БТА.

В началото всички си мислехме, че тази борба ще е лесна и бърза. Службите и прокуратурата ще си свършат работата и корумпираните ще отидат в затвора, но това се оказа илюзия по много прости причини. Корупцията, особено в България, е пуснала изключително дълбоки корени, тя е проникнала в профсъюзите, в работодателските организации и в почти цялата държавна администрация. Борбата с това раково образувание няма да е нито бърза, нито лесна тя ще изисква постоянство и да се работи умно. Някой път, ако използвам една фраза на Стефан Стамболов, „да се хванем за опашката на дявола да извадим страната от блатото“, каза Асен Василев.

По думите му България направи невероятни стъпки през последните три месеца, някои от които отлагани 15-20 години. Има промени в много закони и начало на промените в Конституцията, законодателно се движим добре и това е огромен успех, каза финансовият министър.

В същото време имаме и Закона за обществените поръчки, където частните болници не трябва да прилагат ЗОП, когато използват обществен ресурс. Това е директно нарушение на европейска директива, по която ще плащаме доста солени глоби. Въпреки това тази промяна не мина и с подкрепата на партии, които иначе се бият по идеологическия фронт. Това показва, че когато има сериозни финансови интереси, корупцията прониква навсякъде. Другият дефект в промените на ЗОП е, че за отдаването на горски масиви също няма да се използват обществени поръчки, допълни министърът. Затова е важно да сме постоянни и да не забравяме това, което трябва да свършим и да го довършим следващия път.

Искам да поздравя малкото на брой хора, които са готови да се борят докрай, когато знаят, че са прави. Това идва с изключителен риск, включително за техните семейства, заяви финансовият министър.

Корупцията е най-лошият враг на всяка страна, атакува сърцето на демокрацията, като отклонява важни ресурси, които трябва да са в ръцете на обикновените хора, посочи Грета Фенър, изпълнителен директор на Базелския институт за управление. Корупцията създава проблеми за изграждане на инфраструктурата и отблъсква чуждите инвеститори. Борбата с корупцията е трудна, но това не трябва да ни отказва; в рамките на 20-30-40 години се научихме, че нито едно правителство не може да се справи с корупцията само. Гражданите и медиите също не могат да се справят сами, трябва да работим заедно. Тази конференция се прави, за да обсъдим как заедно по един хоризонтален начин да се борим с корупцията. В Базелския институт работим по тази тема вече 20 години, посочи Грета Фенър.

Посланикът на Швейцария Раймунд Фурер каза, че неговата страна са гордее с публичността на държавните институции. Ние се радваме и на доверието на нашите граждани, добави той. Ние сме помагали на България в борбата с корупцията и продължаваме да го правим, подчерта той.

Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, посочи, че борбата с корупцията е важна тема за България, за нейните международни партньори. Гарантирането на прозрачно законодателство е важно и за осигуряване на просперитет за всички. Бизнесът може да се развива, когато има прозрачно прилагане на законодателството, добави той.

Прегледана: 73380

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече