Билкари и търсачи на трюфели се вдигнаха на протест

- Advertisement -

На пътя на изход от Русе към София от рано сутринта започнаха да се събират събирачи на билки и на трюфели от цялата страна. Те протестират срещу искания патентен данък, който би утежнил тяхната дейност.

За искания данък билкарите разбират съвсем скоро по думите на Росен Иванов – председател на Асоциацията на търсачи на трюфели. „На 26 септември бяха публикувани промени в Закона за местните данъци и такси, които ни вменяват патентен данък. Не може да приемем това, защото брането на билки, трюфели и гъби е сезонна дейност. Така налаганият патентен данък, като размер не е фрапиращ, но той налага други тежести – административни или парични, които са тежки за събирачите, защото техният труд е сезонен – до 3 месеца. На втори план общините притежават 8% от горските територии. Те помагат за контрола и ползването на недървесните горски продукти. Допълнителните тежести върху нашата дейност не са приемливи, защото ние имаме и много други разходи при упражняване на нашата дейност”, каза Иванов.

При събиране на трюфели, в зависимост от валежите, събирачите на този вид гъба преминават от една община към друга. Те плащат 10% данък и сега от събраните продукти. Внасянето на нов данък към определена община би ограничил тяхната дейност, обясниха ловците на трюфели.

Предвижда се блокада на пътя Русе-София. Добре е пътуващите в тази част на България да предвидят обходен маршрут.

Прегледана: 80620

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече