Д-р Оскар: Първият очен преглед на детето трябва да е на преди да навърши 1 година

- Advertisement -

„Сред най-честите очните заболявания на българите е т.нар. „перде” – на медицински катаракта. Водеща причина за слепота в световен мащаб е глаукомата, която засяга 4-5% от населението и дълги години може да остане недиагностицирана. Затова са важни профилактичните прегледи и измерване на вътреочното налягане“. Това заяви д-р Васил Хайкин в предаването „Пулс” по NOVA NEWS.

Често се среща и макумната дегенерация, свързана с възрастта, но тя се появява и при все по-млади пациенти, призна докторът. Ранното диагностициране на това заболяване води до добри резултати при неговото лечение, обясни той.

По думите му някои от заболяванията се проявяват при все по-млади пациенти. Сред причините за развитие на очните заболявания той изреди вредната синя светлина от различните мобилни устройства, изкуствената светлина, стоенето пред монитора. „Като цяло –стресът и качеството на живот оказва влияние”, допълни д-р Хайкин.

Според началника на Очната клиника в Александровска болница проф. Александър Оскар честотата на късогледството се повишава и се увеличава броят на децата с късогледство. Той препоръча първият очен преглед да бъде, когато то е на възраст между 6 и 12 месеца.

„Ако всичко е наред тогава, то следващият профилактичен преглед трябва да е на възраст 3-3,6 годишна възраст. Не е нормално деца в училищна възраст да не са консултирани от очен специалист. За съжаление, в България има много такива случаи и на по-късен етап се установява, че в 3-ти, 4-ти клас се установява, че детето има такъв проблем”, каза проф. Оскар.

Прегледана: 83005

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече