Въпреки ЦИК: Столичната избирателна комисия реши, че ще се гласува с машини

- Advertisement -

Столичната избирателна комисия отказа да се съобрази с взетото в петък вечер решение на ЦИК да отмени машинното гласуване на местните избори. Комисията прави собствено тълкуване на решението на ЦИК, обявява го за неиздържано нито фактологично, нито юридически.

Общинската избирателна комисия (ОИК) – Столична община счита, че решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) не поражда обвързващо действие. Това се отбелязва в решение на ОИК, публикувано на сайта на комисията. Решението е относно начина на гласуване в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., както и на евентуален втори тур на изборите за кметове на 05 ноември 2023 г. на територията на Столична община.

В ОИК – Столична община е постъпило писмо ведно с решение на ЦИК, че на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., както и на евентуален втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023 г., гласуването във всички избирателни секции се произвежда само с хартиени бюлетини, посочват от ОИК. Със своето решение ЦИК на практика е премахната гласуването с машинен вот. Отделно следва да се посочи, че самото решение е непълно откъм реквизити, а именно – в него липсва да е посочено, че подлежи на обжалване и няма предвидено на основание чл. 60, ал. 1 АПК предварително изпълнение на решението, респективно същото към този момент не е влязло в законна сила, поради което ОИК – Столична община счита, че не поражда обвързващо действие.

Неяснотата в съображенията на органа, изложени в акта му, на практика се приравнява на липса на мотиви, което е нарушение на съдопроизводствено правило, в което ОИК – Столична община, като специализирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни избирателни секции, не може да участва и да става съучастник в погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин, се посочва в решението на ОИК.

Прегледана: 111775

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече