Педиатри предлагат: Родителите да извиняват отсъствия на децата за леки неразположения

- Advertisement -

Kогато децата изпитват леки неразположения, вместо със задължителната електронна бележка от лекар, родителите сами да могат да извиняват отсъствията им с обикновена бележка, че са отсъствали от училище по уважителни причини. Tова искат от Българската педиатрична асоциация, като предложението им е подкрепено от още 10 организации, работещи с деца.

В „Здравей, България” ръководителят на клиниката по педиатрия в болница „Лозенец” доц. д-р Йорданка Узунова  коментира, че електронните бележки задължават родителите да търсят лекар, дори при леки симптоми на неразположение на детето.

По думите ѝ това е натоварване за семействата, а от друга страна лекарите правят безпредметни прегледи.

За да получат електронната бележка, родителите трябва да отидат на лекар задължително, за да може да се осъществи преглед, да се напише лист, от който лист амбулаторен трябва да се изведе тази електронна бележка, която веднага попада в дневника на учителя. Това е чудесно и това е много добро, но това е едно натоварване първо на родителите, защото една майка би могла да си остави детето вкъщи без да го води на лекар. От друга страна лекарите вместо да се занимават с наистина сериозно болни, те правят едни прегледи, които са меко казано безпредметни, след което дават бележка само за да оправдаят няколко часа, коментира доц. Узунова.

Прегледана: 108645

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече