Полицията арестува цяло семейство за изборна търговия в село Крепост

- Advertisement -

Семейство от димитровградското село Крепост – мъж на 38 г., съпругата му на 37 г. и сина им на 18 г., е задържано по подозрения за подготвяна изборна търговия. Това съобщи на брифинг директорът на Областната дирекция на МВР в Хасково Чавдар Георгиев. Акцията е била осъществена днес след повече от месец наблюдение, а по случая е образувано досъдебно производство.

В хода на действията в обект за бързо хранене на фамилията органите на реда са открили тефтер с около 20 имена, срещу които са фигурирали различни суми, посочи Георгиев. Намерена е също така и незаконна пушка. Те са иззети като веществени доказателства.

Полицейският началник поясни, че мъжът е криминално проявен и местен лидер, от който населението е имало респект. Предстои да бъде изяснено в полза на кого са били предполагаемите незаконни действия. Идната неделя в селото има балотаж за кмет на населеното място. На този етап задържаните не дават обяснения, каза Георгиев в отговор на журналистически въпрос, предава БТА.

Той обобщи, че в хода на предизборната кампания в региона са осъществени множество проверки по линия на изборните права на гражданите. С днешното образуваните досъдебни производства са три на брой.

Статистика

До днес са получени общо 2168 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Преобладаващата част от тях (1161) са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии или коалиции, 652 – за други нарушения, 292 – за неправомерна агитация, 43 – за унищожаване на имущество и 20 – за корпоративен вот.

Наблюдава се увеличение с 86,4% на подадените сигнали спрямо тези за същия период на изборите за местна власт през 2019 г. (1163) и 2,7 пъти спрямо парламентарните избори през 2023 г. (813).

Образувани са общо 192 досъдебни производства (76 ДП за 2019 г. и 151 ДП за изборите за НС през 2023 г.). За срок до 24 часа по ЗМВР са задържани 117 лица, съставени са 2869 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР и 36 акта за установяване на административни нарушения.

МВР ще осъществява съпровод и охрана на транспортните средства, извършващи доставка на изборни материали до областните администрации, на чиято територия ще се произведе втори тур на изборите, както и охрана на адресите за доставка на изборните материали. Над 10 000 служители ще бъдат ангажирани с охраната на обществения ред по време на балотажите в неделя. Извършен е анализ на всички рискови места и секции, където досега са регистрирани нарушения на изборното законодателство. Те ще бъдат обезпечени с максимален брой служители на полицията и жандармерията.

Продължава функционирането на денонощната открита линия на МВР на телефон  02 90 112 98 и на имейл izbori@mvr.bg за подаване на сигнали от граждани, свързани с нарушения на изборния процес.

Български лични документи

От дирекция „Български документи за самоличност“ е осигурена възможност на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас на предстоящите избори. Предвидено е ускорено издаване на лични карти и съответните удостоверения. По данни на дирекцията само на 02.11.2023 г. са приети 1944 заявления и ускорено са издадени 3310 лични карти. Общо за периода от 30.10.2023 г. до вчерашния ден. са приети 10322 заявления и са издадени 10701 лични карти и 176 удостоверения.

Пожарна безопасност

Продължават извършваните от служители на ГДПБЗН проверки на обектите, свързани с провеждането втори тур на изборите за общински съветници и кметове на 5 ноември 2023 г., с цел контролиране навременното изпълнение на предписаните мероприятия.

Прегледана: 108220

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече