Окончателно: АПИ осъдена да плати 460 хил. лв. обезщетение на семейството на загиналата в тунел „Ечмишка“ жена

- Advertisement -

Присъда от почти половин милион лева за АПИ заради инцидента от 5 февруари 2017 г. в тунел „Ечемишка“, при който след падане на лампа, загина жена, съобщава Нова тв. Решението на Върховния касационен съд е окончателно след като делото, по случая от 2017-та година, мина през няколко съдебни инстанции.

Агенция „Пътна инфраструктура“ осъдена да плати 460 хил. лв. с лихвите на наследниците на жената, която през 2017 г. загина в тунела „Ечемишка“, когато лампа се стовари върху колата ѝ. Парите са за двете деца и за майката на загиналата – всеки от тях ще получи по 110 000 лв., а на вдовеца на 64-годишната жена – 130 хил. лв.

Върховният съд завишава с по 20 000 лв. обезщетението, определено от апелативната инстанция, която беше намалила присъдените 600 хил. лв. от Софийския окръжен съд. АПИ дължи също лихви и разноски.

Майката на жертвата, както и съпругът ѝ са починали, докато чакат решението на съда, съпругът ѝ е развил онкологично заболяване. Първоначално от АПИ пледираха, че станалото е „случайно събитие“, но магистратите не приеха тази теза и доказаха, че става дума за чудовищно безхаберие и липсата на поддръжка над 20 г.

През 2018 г. прокуратурата обвини шестима души за смъртта на жената, начело с бившите шефове на АПИ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Обвинения имат и служителите на агенцията Илияна Захариева, Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев.

Прегледана: 116655

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече