Издирваният за убийството в Цалапица се криел в малко градче в Дания

- Advertisement -

Имаме официално потвърждение, че обвиняемият за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от село Цалапица – Рангел Бизюрев, е задържан на територията на Кралство Дания. Арестът е извършен тази сутрин, каза на брифинг в Пловдив окръжният прокурор Ваня Христева.

24-годишният Димитър беше пребит до смърт на 20 юли край пловдивското село, а тялото му бе открито седмица по-късно, заровено в покрайнините на селото. Обвиняем за жестокото престъпление е 30-годишният Рангел, който още преди да бъде намерен трупът на жертвата му, напусна България и се укри. Срещу него бе повдигнато задочно обвинение и бе издадена европейска заповед за арест.

В ареста обаче са 20-годишните близнаци Борислав и Валентин Динкови, помогнали на Бизюрев да избяга в чужбина и заровили тялото на жертвата. Те са обвинени в лично укривателство.

30-годишният Рангел е задържан в малък провинциален град в Дания, където започнал работа във фирма за почистване на стъкла, обясни Стефан Джолев, началник на сектор в Главна дирекция „Национална полиция“. Арестът му е планиран от българските и датските полицаи в понеделник. Самоличността му е установена с категоричност чрез пръстови отпечатъци и снимки.

Бизюрев не е правил опити да промени физическата си самоличност. Преди да отиде в Дания, той е пребивавал и в Германия, потвърдиха разследващите. Тепърва ще се установява как е преминавал държавните граници.

Разследващите предполагат, че обвиняемият за убийството на Димитър вероятно е разполагал и с други документи за самоличност. Той е имал мрежа от контакти, тъй като има опит с пребиваването в чужбина в миналото.

„От гледище на майката на Димитър това е безкрайно дълго време. Преди да слезем на този брифинг, имахме изключително емоционална среща с нея. Уверявам ви, че сектор „Издирване“ не е спирал да работи по случая с Бизюрев нито ден. Най-общо казано – този човек положи много усилия да се укрие и тези усилия водиха до това, че трябваше да го следваме в не една държава. Този човек със сигурност не се е укривал сам, не е спал на улицата, нито е ровил в кофите за боклук. Чувал се е с близките си“, посочи Джолев.

Окръжният прокурор на Пловдив изрази надежда, че органите на реда в Дания в най-кратък срок ще се произнесат по искането на българските органи на реда и ще предадат Рангел Бизюрев на българските компетентни органи.

„Искам да ви кажа – на вас и на цялото общество, че осъществяваме и имаме много добра комуникация с партньорските служби и с колегите от полицията и ви уверяваме, че във всеки един подобен случай лицата, отклонили се от осъществяването и изтърпяването на наказанието и реализирането на наказателна отговорност по отношение на тях, ще бъдат подведени и спрямо тях да се реализира наказателна отговорност“, посочи Христева.

Прегледана: 106490

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече