Проф. Ива Христова: Броят на заболелите от грип нараства лавинообразно

- Advertisement -

Лавинообразно нараства броят на заболелите от грип в страната, съобщи пред БНР проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. 

Тя отбеляза, че се наблюдава най-голям ръст – с около 25%, спрямо предишната седмица. По думите ѝ това показва, че пикът е близо:

„Може би до седмица – максимум 10 дни грипът ще премине през цялата страна и ще започнат да намаляват случаите“.

В предаването „Преди всички“ проф. Христова заяви, че ефектът от мерките се отчита около седмица след въвеждането им. Тя даде за пример област Смолян, която беше с най-високата заболеваемост преди 2 седмици, а сега е малко над средната. По думите ѝ там мерките дават сравнително бърз ефект.

В момента София област е с най-много заболели, посочи специалистът. Други области с много висока заболеваемост са Габрово, Ямбол, Пазарджик.

Всички възрастови групи са засегнати, посочи проф. Ива Христова, като уточни, че на първо място са малките деца, следвани от възрастните хора, особено тези с придружаващи заболявания.

Тя отново изброи симптомите, характерни за грипа. Оставен без лечение, грипът продължава 4-5 дни, като първи два се характеризират с голяма отпадналост, уточни специалистът. Тя обаче обясни, че има лечение, което трябва да се започне веднага, тогава то за 24 часа „замита симптомите“ и човек се чувства по-добре.

Проф. Христова препоръча стриктно спазване на носенето на маски в следващите 2 седмици. Маските предпазват изключително много, категорична бе тя. Като други мерки за предпазване са редовно проветряване, лична хигиена и избягване на събирането с много хора.

Прегледана: 41770

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече