Министър Гвоздейков: Модернизираме железниците с вагони, които отговарят на всички европейски стандарти

- Advertisement -

„Модернизираме железниците с вагони, които са в изключително добро техническо състояние. В техниката няма „втора употреба“, има „добро ниво на поддръжка“. Това обясни министърът на транспорта Георги Гвоздейков в интервю за бТВ за жп вагоните, които ще получим от Германия.

Имаше как да купим нови вагони, но трябваше да чакаме три-четири години. Модернизацията на вагоните, които ще получим, е правена през 2014 г. Отговарят на всички европейски стандарти – отворено пространство, без купета, вагон-ресторант, място за инвалиди, място за велосипеди, модерни тоалетни, място за зареждане на телефони и лаптопи, климатизация. Това ще оправдае очакването на хората, увери Гвоздейков.

Инвестицията е в размер до 70 вагона. Това е специално направена за нас оферта, ще кажем стойността ѝ, когато приключат процедурите по нея. Сделката е изключително изгодна. Вагоните ще могат да развиват до 200 км/час, но ние нямаме тази инфраструктура, обясни Георги Гвоздейков.

„Минималната заплата в НКЖИ и БДЖ ще се увеличи с близо 20%. До 8 януари трябва да приключи подаването на оферти за доставката на 8-те двуетажни влака“, каза Георги Гвоздейков.

Прегледана: 60225

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече