Борисов: Ако няма ротация, следват избори 2 в 1

- Advertisement -

ГЕРБ-СДС не отстъпват Външно министерство на „Продължаваме промяната-Демократична България“. Ясно и точно: Мария Габриел – премиер, каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Външно министерство, единственото което имаме – при нас, да се избере министър, който защитава държавните, а не партийни интереси, всички други министри и областни управители остават при тях (ПП-ДБ), поясни той. Ако това не се случи, няма какви преговори да се водят повече, обяви Борисов.

„Ако няма ротация, всичко ще се чупи и следват избори 2 в 1“, допълни той.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че е потресен от вчерашното изказване на акад. Денков, който искал Външно министерство, не, за да се чува гласът на България, на правителството, на народа, а на ПП-ДБ.

Борисов попита сега в САЩ чий глас се чува през министрите Асен Василев, Румен Радев и Богдан Богданов, избрани с подкрепата на ГЕРБ.

Вчера пред журналисти в Хага премиерът Николай Денков заяви, че не иска поста на външен министър като такъв, а за да се чува гласът на ПП-ДБ в чужбина.

Лидерът на ГЕРБ се обърна задочно към Кирил Петков с призив ПП-ДБ да си спазят договорката ГЕРБ да има външен министър.

Относно случващото се в Столичния общински съвет Бойко Борисов заяви отрече ГЕРБ да е участвал в договорки за осигуряване на мнозинство за избора на председател на СОС.

Пеевски: Избори 2 в 1 не е добра идея

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски заяви пред журналисти в Народното събрание, че избори „две в едно“ не е добър вариант за България. Помолен да коментира изказването на Бойко Борисов за избори „две в едно“ заедно с европейските, Пеевски отговори, че всичко зависи от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Според него такъв вариант не е добър за страната, но за ДПС би бил добър. Пеевски посочи, че са готови за избори, но държавата не трябва да се тласка в тази криза. Колегите трябва да се овладеят от ПП-ДБ, да си изпълнят това, което е записано за Министерство на външните работи (МВнР), и да вървим напред в името на България, смята още Пеевски.

В отговор на въпрос за „сглобката“, той каза, че ако някой я счупи, то това биха били ПП-ДБ. Попитан дали е записано някъде, че МВнР трябва да остане при ГЕРБ, Пеевски отговори: „то е на ГЕРБ“. По думите му ПП-ДБ трябва да се овладеят, да разберат, че не може да се случва каквото поискат, както поискат, и да се научат, че писаните неща трябва да се спазват.

Попитан може ли едно министерство да е чак толкова значимо, за да се счупи „сглобката“ и да тръгнем отново на избори, Пеевски каза, че не може да си го обясни. „Ако ще търсим просто на някой работа, да си сменят просто някой техен министър на друго министерство и да го назначат на работа“, коментира той.

В отговор на въпрос Пеевски призова партиите, които са направили това правителство, да седнат заедно. По думите му всичките министерства са на ПП, премиерът е на ПП, Борисов и ГЕРБ имат вицепремиер и едно министерство. Не мога да го разбера това силно желание да им се вземе едното министерство. Аз смятам, че ПП-ДБ имат цялата власт в държавата и просто трябва наистина да седнат, да се успокоят и да продължи това евроатлантическо мнозинство, посочи още Пеевски.

На въпрос за кризата в София и това, че тя се пренася в парламента, Пеевски коментира, че „има някакъв проблем“. Това не трябва да се случва с тези независими депутати, питайте партиите, от които се цепят, добави Пеевски.

Прегледана: 60745

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече