Новина! Гърция одобри еднополовите бракове – първа сред православните държави

- Advertisement -

Гърция стана първата православна държава, одобрила еднополовите бракове.

Парламентът на страната одобри законопроекта, позволяващ сключването на граждански бракове между лица от един и същи пол, което беше аплодирано от поддръжниците на правата на ЛГБТ общността, предаде Ройтерс.

Пред парламента се бяха събрали представители и на поддръжниците, и на противниците на узаконяването на гражданския брак между еднополови двойки.

Законът дава право на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват деца и идва след десетилетия на кампании от страна на ЛГБТ общността за равенство на браковете в социално консервативната балканска страна, пише БТА.

„Това е исторически момент“, каза пред Ройтерс Стела Белия, ръководител на групата на еднополовите родители Rainbow Families. „Това е ден на радост.“, добави активистът.

Законопроектът беше одобрен от 176 депутати в 300-местния парламент и ще стане закон, когато бъде публикуван в Официален държавен вестник.

Въпреки че членовете на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис от дясноцентристката партия „Нова демокрация“ се въздържаха или гласуваха против законопроекта, той получи достатъчна подкрепа от лявата опозиция, в рядък израз на междупартийно единство и въпреки оспорваните дебати, пише БТА.

Преди гласуването Мицотакис призова Мицотакис призова парламента да каже „да“ на равноправието и да одобри законопроекта.

„За всеки демократичен гражданин днес е ден на радост, че утре една бариера ще бъде премахната“, заяви гръцкият премиер в реч пред депутатите.

Проучванията преди вота показват, че гърците са разделени по въпроса. Влиятелната православна църква, която вярва, че хомосексуалността е грях, категорично се противопостави на законопроекта, докато мнозина от ЛГБТ+ общността вярват, че той не стига достатъчно далеч.

Законопроектът не отменя пречките пред ЛГБТ+ двойките да използват методи за асистирана репродукция. Сурогатните бременности също така не са разрешени за ЛГБТ+ лица, въпреки че законопроектът разпознава деца, вече родени по този метод в чужбина. „Гръцко решение“, една от трите крайнодесни партии, представени в парламента, заяви, че законопроектът е „антихристиянски“ и накърнява националните интереси.

Прегледана: 64990

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече