Христо Иванов: С ГЕРБ първо ще обсъдим реформите, след това състава на кабинета

- Advertisement -

Първо ще обсъдим реформите, след това структурата и състава на Министерския съвет. Не е важно как се казва документът, който ще се подпише, важно е съдържанието, заглавието няма значение. Надяваме се на здрав разум и отговорно поведение, очаквам да се разберем, каза Христо Иванов преди началото на днешните преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които ще се проведат тази вечер.

„За да можем да ги продължим трябва ясно да се ангажираме с тях. Всички теми са на масата, всичко ще обсъдим – борбата с корупцията, правосъдието, регулаторите. В документа на колегите от ГЕРБ има части и идеи, които си заслужава да бъдат обсъдени“, каза Иванов.

Той защити оставаннето на Асен Василев от ПП като министър на финансите в кабинета: “Името на финансовия министър в момента е „министър еврозона“. Месеци преди момента, в който очакваме благодарение на усилията на Асен Василев два прозореца да се съединят – на макроикономическите показатели и на политическата воля в Европа да ни приеме, месеци преди реализирането на тази стратегическа цел да сменяме човека, който доведе до това, граничи с трудно обяснимо политическо поведение“.

Иванов коментира предстоящите преговори за ротацията на Националната конференция на „Да, България“, която решава към кое европейско политическо семейство да се присъедини, както бъдещата си политическа стратегия.

На форума на “Да, България“ съпредседателят на ПП Кирил Петков, който присъства като гост, също коментира предстоящите преговори за ротацията.

Той акцентира върху промените в службите и регулаторите: “Ние имаме задачата тези т.нар. постоянни властови системи за пръв път да започнем да ги демократизираме, не ние да ги превземем, а да ги направим институции“. “Ако заедно постепенно правим „пукнатини“ в тази система и уверим останалите общности, че това е правилно, ще е добре за всички“, посочи той.

За да може другите общности да ни слушат, трябва да разберат защо с нашата общност ще им е по-добре, обясни Петков. 

По думите му заедно с „Демократична България“  трябва да си поставят реалистични задачи, защото, както никой не може да „изпари“ тях и близо милион техни избиратели, така и те не могат да „изпарят“ другите общности у нас.

Ние представляваме една общност, която е разнородна, но има няколко общи характеристики, посочи съпредседателят на ПП.

Първата е, че това е общността, която създава добавена стойност, това са свободните хора. Тези хора имат обща визия за европейското бъдеще на България, обясни Петков. И за да може тази общност да е релевантна, част от тези, които вземат решения, трябва да сме заедно, посочи той. Заедно сме по-силни, по-знаещи и по-можещи, убеден е Петков. Нашата обща задача е да сме обединени, ако не сме – не сядаме на масата, подчерта той и призова да започнат да осъзнават политическата реалност на обществото, да си поставят реални задачи.

Той добави, че освен тяхната общност, има и други. Има една голяма общност, която не иска промяна, не защото са лоши хора, а просто се страхуват, че всяка една промяна ще накърни по някакъв начин техните интереси, коментира Кирил Петков. Има и общност, която си спомня младите си години от комунизма, друга – която е била подтисната много по време на комунизма с варварски подходи, тя още носи раните от това време и е сплотена, каза още съпредседателят на ПП.

„Една от големите грешки на нашата общност е, че едва ли не ние знаем повече, можем повече и затова трябва другите общности всички да ни слушат. Осъзнах, че ние можем да сме двигател на България, но движението ѝ зависи как всички тези общности си взаимодействат“, каза Кирил Петков.

Прегледана: 55175

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече