Ръководство за основните функции на часовника

- Advertisement -

Време

Използването на часовник за определяне на времето може да звучи невероятно елементарно, но е доста сложно. Съществуват много различни начини, по които може да се показва времето, и в този случай си струва да се посочи очевидното.

Часовниците, които показват времето с помощта на стрелките, са известни като аналогови часовници. Най-стандартната стрелка, която ще намерите на един часовник, се състои от часова, минутна и секундна стрелка. Часовата стрелка обикновено е къса и здрава, минутната е дълга и малко по-тясна, а секундната стрелка обикновено е с формата на игла, често с по-изразен връх като стрелка или точка.

Времето може да се определя и цифрово само с помощта на цифри, подобно на будилник. Много от тези цифрови часовници се захранват с батерии, въпреки че някои са механично задвижвани, като времето им се регулира от кварцов кристал.

Дата

Функциите на часовника, които надхвърлят времето, се наричат усложнения. Популярно усложнение е определянето на датата, въпреки че то не е универсално за всички часовници. В зависимост от вида на часовника, добавянето на функция за дата може да има голям смисъл. Например, усложнението за дата допълва съвсем естествено часовник с GMT. В други стилове обаче, като часовник за гмуркане, този тип функционалност няма толкова голям смисъл предвид предназначението на часовника.

Усложнението за дата може да бъде поставено навсякъде в часовника, при условие че часовникарят коригира съответно разположението на механизма. Популярно място за изрязване на циферблата или показване на прозореца е разположено на позиции 3 или 6 часа, или между 4 и 5 часа. Датата може да се посочи и чрез стрелка, която сочи към число, отпечатано от външната страна на циферблата, или се съдържа в „подциферблат“ – отделен миниатюрен циферблат, където може да се покаже допълнителна информация.

Ден/дата

Подобно на усложнението за дата, някои часовници показват и деня от седмицата. Обикновено дисковете за деня са отпечатани на два езика, като най-често срещаните варианти са английски и френски. Също така е нормално да видите съкращението за неделя (SUN), оцветено в червено или синьо.

Усложнението за деня обикновено се показва на позиция 3 или 6 часа, поради допълнителното пространство и намалената гъвкавост на функцията. По-рядко, както при календара Junghans Meister, то се показва в самостоятелен прозорец. Възможно е също така денят от седмицата да се показва в подциферблат, но това също се среща доста рядко.

GMT

Функцията GMT позволява на потребителя да следи едновременно две часови зони на часовника си. Обикновената функция GMT използва една допълнителна стрелка, която е настроена да работи с половината от скоростта на часовата стрелка, така че да работи на 24-часов цикъл (което води до едно завъртане на циферблата на ден, за разлика от двете пълни завъртания, които обикновено прави часовата стрелка). Вторичното предимство на GMT стрелката е, че ако тя е синхронизирана с обичайното локално време, тя работи като индикатор за AM/PM.

Съществуват и някои варианти, които показват три часови зони едновременно, като използват въртящ се външен безел, както и GMT, но отчитането на времето по този начин е по-малко интуитивно.

Фаза на луната

Индикаторът за фазата на луната показва фазата на луната по време на нейното изгряване и избледняване. Този цикъл отнема приблизително 29,5 дни, така че изисква креативна предавка, за да се покаже точно. Обикновено дискът за фазата на Луната има 59 зъба и две отпечатани върху него луни (така че едно пълно завъртане на диска отговаря за две пълни фази на Луната). Усложнението за фазата на луната се предлага във всякакви форми и размери, но най-често се съдържа в подциферблат на 6 часа.

Има голяма разлика между усложненията на лунната фаза от начално ниво и много усъвършенстваната технология, която днес се използва в някои изделия от висок клас. В по-голямата си част обикновеният индикатор за фазата на луната е повече от достатъчно точен за обикновения потребител, но някои от най-добрите часовници са способни да запазят точността си за повече от сто години.

Прегледана: 29495

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече