Депутатите искат: Служебният премиер да не си губи работното място след края на мандата

- Advertisement -

Депутатите набързо приеха на първо четене законови поправки, за да уредят възможността длъжностните лица в Конституцията, които са определени в кръга от потенциални кандидати за служебен премиер, да могат да излизат в неплатен отпуск и да не си губят работното място след края на мандата на служебното правителство.

За целта в почивката от пленарното заседание правната комисия прие на първо четене промени в Закона за БНБ, внесени от депутати от ГЕРБ.

В случай че те бъдат назначени за служебен министър-председател, същите ще имат възможност да ползват неплатен годишен отпуск за периода, в който са назначени, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани. Позволява им се и да извършват преподавателска дейност. Същите поправки бяха приети и по отношение на омбудсмана, неговия заместник, ръководителя на Сметната палата и неговия заместник, но през преходните разпоредби на закона за БНБ.

„Управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност, освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които Българската народна банка има участие, или на международни организации във връзка с дейността и. Те могат да извършват неплатена дейност с единодушно решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси“, гласеше законът към момента, преди да добавят текста за неплатения отпуск. Корекцията въвежда изключението, че ограничението не важи, ако са избрани за служебен премиер.

Веднага след като правната комисия гласува промените, те бяха вкарани за спешно гласуване в пленарната зала със 134 гласа „за“, 41 „против“ и 10 „въздържал се“.

Опозицията реагира остро и предупреди, че за пореден път ще нарушат Конституцията. Освен това мнозинството беше разкритикувано, че нарушава и парламентарния правилник, тъй като веднага след заседанието на комисията вкара закона в залата, прие го на първо четене, а депутатката от ГЕРБ Анна Александрова предложи веднага да бъде гласуван и на второ четене.

„Това е поредното противоконституционно действие, спрете се“, призова Гроздан Караджов от „Има такъв народ“. „Недейте в бързането да отидете към нови нарушения на Конституцията. Не могат членовете на МС да съвместяват други длъжности, казва чл. 13“, напомни Караджов и цитира основния закон.

Да не го приемат, тъй като нарушават основния закон, призоваха и от „Възраждане“ в лицето на Петър Петров. „Вие сте силно некомпетентни юридически“, отбеляза Цончо Ганев и обобщи, че промените са правени от Делян Пеевски, Христо Иванов и Атанас Славов.

„Искам да попитам Христо Иванов, като майка и баща на Конституцията, ако президентът върне състава на МС и имаме избран министър-председател, но не и състав. Какво ще обяснявате вие тогава?“, попита депутатът. Добави, че пита хипотетично, тъй като все още текат разговорите на президента с потенциалните кандидати.

Прегледана: 32385

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече