Здравната министърка отмени заповедта за уволнение на шефа на „Пирогов“

- Advertisement -

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева е отменила заповедта за уволнение на директора на “Пирогов“ д-р Валентин Димитров, съобщиха от спешната болница. Това е първият акт на новия здравен министър, който става публично известен.

“Към момента проверките на отговорните институции не са установили злоупотреби и корупционни практики, които да налагат смяна на ръководството на спешната болница. Потвърдено е единствено, че при възлагането на обществени поръчки в лечебното заведение са допуснати административни нарушения“, казаха от болницата.

Димитров беше отстранен от здравния министър в правителството на Николай Денков Христо Хинков през декември 2023 година, но директорът на „Пирогов“ обжалва освобождаването си, за което и до момента течеше съдебен спор. Димитров беше освободен заради нарушения, констатирани в одит на МЗ, като по думите на Хинков основната причина е заради проблемни обществени поръчки – пряко договаряне с определени фирми и даване на необосновано предимство на определени участници.

Димитров отхвърля тези обвинения и обяснява прякото договаряне със спецификата на работа и необходимостта от бързо снабдяване на болницата с определени консумативи и др. Оставката на Димитров обаче се иска и от фондация „Даная“, която иска независима проверка за смъртна на 15-годишната Даная Кулева в “Пирогов“ през миналата година. Майката на момичето Ани Стоянова организира на няколко пъти и протести с искане за отстраняване на Димитров и промяна в протоколите за работа при лечението на деца.

Всички назначени допълнителни проверки както за управлението на “Пирогов“, така и по случая на “Даная“, не намериха основания за освобождаването на Димитров.

Договорът му за управление на болницата изтича в края на април и предстои провеждането на конкурс. Хинков опита да обяви конкурс за избор на нов директор по-рано, но в последствие го спря – по думите му под натиск на премиера Денков и вицепремиера Мария-Габриел. От “Пирогов“ казаха, че до приключването на предстоящия конкурс промени в ръководството не са наложителни.

От болницата заявиха също, че са обект от национално значение и годишно лечебното заведение поема  над 200 000 случаи на спешност от цялата страна и поддържа структури, които нямат алтернатива в България. “Лечебното заведение изпълнява без просрочие плащанията си за заплати към всички 2400 служители, пише още в съобщението на „Пирогов“, допълват оттам.

“Породеното през последните месеци напрежение оказва негативно влияние върху доверието на пациентите и върху медицинските специалисти, а краткосрочната промяна в ръководството ще доведе до нарушения в нормалния им ритъм на работа”, казват още от болницата. 

Прегледана: 60790

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече