Първи случай на морбили в София, ваксинират децата без лични педиатри

- Advertisement -

Първи случай на морбили е регистриран у нас в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Случаят е от София и е потвърден в края на миналата седмица в националната референтна лаборатория за морбили, паротит и рубеола.

От Столичната регионална здравна инспекция обявиха, че започват кампания за имунизация на деца без личен лекар и с пропуснати имунизации и реимунизации срещу морбили, паротит и рубеола. Ваксините ще се поставят в имунизационния кабинет на инспекцията от 8.30 до 17.00 часа в делничните дни.

Морбили няма специфично лечение. При 30% от заболелите се докладват усложнения – възпаление на средното ухо, круп, пневмония и диария.

В началото на годината Световната здравна организация предупреди за надигаща се вълна от морбили в Европа. Старият континент регистрира 30 пъти повече случаи на морбили (дребна шарка) между януари и октомври 2023 г., отколкото през 2022 г.

През 2023 г. е регистриран един случай на морбили в страната. Последният взрив от инфекцията у нас беше регистриран през 2019 г., когато е имало 1231 случая на заболели, сочат данните на здравното министерство.

Над 12 хиляди деца са с нередовен имунизационен статус срещу морбили. Данните са за миналата година – обхватът на ваксинирани с първи прием срещу морбили е 91,6%, а с втори прием – 87,4%, сочи анализ на кампанията „Плюсмен“, инициирана от Министерство на здравеопазването.

Инфекцията може да бъде елиминирана чрез ваксинация, но за целта е необходимо да бъде постигнато над 95% ваксинално покритие на подлежащите лица. Около 93% от имунизираните с една доза ваксина срещу морбили изграждат защитен имунитет. Ако ваксината е правилно поставена и е довела до изграждане на антитела, тя осигурява пожизнен имунитет при повечето здрави лица. След прилагане на втора доза 95% от лицата, които не са изградили имунитет след първата доза, вече са защитени. По тази причина ваксинирането с две дози срещу морбили следва да е златен стандарт за всички имунизационни програми, категорични са експертите. В България първият прием на ваксината е на 13-месечна възраст, а вторият – при навършване на 12 години.

Практиката за двудозова ваксина е въведена през 1992 г. Това води до 15-годишен период, в който се отчита ниска заболеваемост и пълно прекъсване на разпространението на морбили.

Прегледана: 63985

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече