Президентът за катастрофата с кола на НСО: Законът трябва да се спазва, особено от политиците

- Advertisement -

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково, при която загина шофьорът на другия автомобил.

„Инциденти е имало, откакто го има НСО, и то много по-тежки, така че намирам основание да има промени“, коментира Радев пред медиите в Бургас. „Аз никога не съм казвал на моите шофьори да карат по-бързо, те са професионалисти, те преценяват“, добави президентът.

„Нека всички компетентни органи да установят реалните причини“, каза още Радев. И апелира законът да се спазва и от политиците, които дават пример с поведението си.

„Искам да призова още веднъж, че Законът за движение по пътищата трябва да се спазва, защото той е написан с кръв. И особено трябва да се спазва от политиците, които дават пример за спазване на закона и в политиката, и в живота, и по пътищата“, коментира държавният глава.

Инцидентът се случи с кола на НСО, в която е пътувал за предизборна среща съпредседателят на ПП Кирил Петков. Сблъсъкът стана на входа на град Аксаково около 17:30 часа вчера, а според МВР загиналият водач е отнел предимството на пътя. Съпругата му е оцеляла, но е в тежко състояние в болницата.

По повод свикването на извънредно заседание на Народното събрание идния вторник, Радев припомни аргумента за промените в Конституцията в посока на това НС да не се разпуска и да работи през предизборните кампании.

„На фона на всички нелепи промени в Конституцията имаше и много гласове, които казаха, че парламентът остава да работи през цялото време и да осъществява контрол върху изпълнителната власт. Нито работи, нито има контрол“, заключи Радев. И прогнозира, че „най-вероятно парламентът ще бъде употребен за предизборна трибуна“.

Президентът още веднъж коментира поведението на новата власт в Скопие и нежеланието й да се съобрази със записаното име на РСМ в международните договори, където „Македония“, както я нарече президентът Гордана Силяновска, не фигурира.

„Винаги съм канил президентите на РСМ, защото пътят на Северна Македония минава през София. Надявам се да са разбрали, че предизборната кампания приключи и ако продължава това говорене, означава да тласнат страната си към изолация“, заяви Румен Радев, попитан дали ще покани Силяновска в България.

„И България, и Гърция им казаха, че международните договори трябва да се спазват, това им каза и ЕС. Северна Македония не трябва да забравя, че тя е страна кандидат и не може да поставя условия на държави членки, не може да ревизира международни договори, защото това брандира страната като държава, която не зачита международното право“, категоричен беше Румен Радев.

Президентът участва в отбелязването на 40-ата годишнина от създаване на лабораторията по математична химия в Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Прегледана: 75920

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече