За седми път “Ти Броиш” ще събира сигнали за нередности на изборите

- Advertisement -

Гражданската платформа “Ти броиш”, която гарантира прозрачното и законно протичане на изборния ден, за седми пореден път ще приема сигнали за нередности при провеждането на изборите за Народно събрание и Европейски парламент в неделя. По традиция платформата ще изпрати застъпници и членове на избирателни комисии в рискови секции в Турция.

Целта на създадената през 2021 г. инициатива е да събира и обработва максимално бързо сигнали за нарушения в изборния ден, като ги адресира към съответните нива на избирателните комисии. Така всеки гражданин може да се превърне в защитник на вота.

„Обичайно най-честите нарушения са свързани с различни видове агитация в деня на изборите. Това се случва както от кандидати или техни представители, така сме получавали сигнали и за намесата на общински съветници и кметове. Най-малко сигнали за нередности в самите секции сме получавали, когато гласуването беше изцяло машинно и много повече при гласуване с хартия“, коментира координаторът на „Ти броиш“ Мирела Андреева.

При установяване на нередност защитниците на вота ще имат възможност да подадат сигнал на сайта на “Ти броиш” (https://tibroish.bg/results/2023-10-29/violation/new) или през специалното приложение на платформата, а юридическият екип на “Ти броиш” ще ги консултира и ще сезира институциите. Периодично онлайн ще бъде огласявана и обобщавана информацията за нарушенията в изборния ден.

По традиция “Ти броиш” изпраща застъпници в Турция, за да се проследи от първа ръка как протича изборният процес в южната ни съседка, където гласуват близо 100 хиляди български граждани. Мисионерите на “Ти броиш” са разпределени в множество градове с концентрация на секции, сред които Истанбул, Измир, Бурса, Чорлу, Къркларели, Анкара, Одрин и Черкезкьой. За предстоящите избори на 9 юни секциите в Турция са 166, което е с четири секции повече от предишните парламентарни избори през 2023 г.

Прегледана: 10830

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече