Уникална мраморна статуя откриха при разкопки в античния град Хераклея Синтика

- Advertisement -

Голяма мраморна статуя, чиято височина е над човешки ръст, откриха археолозите при проучвания в античния град Хераклея Синтика край Петрич, съобщи пред медиите ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински.

Статуята е на божество и е много добре запазена, допълни той.

Създадена е от майстор, използвал цял мраморен блок, вероятно през II век сл. Хр. Според археолозите има паралели с други изображения на бог Хермес, от известен иконографски тип е, но са запазени много малко подобни статуи по света. За България е първата.

Проф. Вагалински посочи, че находката е открита в подземния канал на града Клоака Максима и учените не са очаквали да намерят нещо там, съобщава за БТА Евелина Митрева.

В този район, където е големият канал, основната ми грижа е как да запазим античните градежи, които сме разкрили преди шест години, посочи той. По думите на проф. Вагалински този участък е частен и общината не може да проведе трайна консервация и реставрация като в общинския парцел.

Тези строежи и стени, които са частен имот, ерозират. Именно поради тази причина са решили да отворят решетките на канала, които са сложили за безопасност и да проверят какво е състоянието му. Почиствайки много внимателно, за да установим какво е състоянието на стените, се видя мрамор, разказа проф. Вагалински. След като са продължили с почистването, започнала да се очертава и статуята.

В момента се работи по пълното разкриване на фигурата. След това тя ще бъде извадена и занесена в Историческия музей в Петрич, каза ръководителят на разкопките.

Проф. Людмил Вагалински обясни, че най-вероятно тогавашните жители на Хераклея Синтика са прибрали статуята в канала, защото тя е била подпряна до стената.

Този сезон разкопките е античния град ще продължат между три и четири месеца, посочи още той.

Прегледана: 21840

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече